4 Ιουλίου 2020
News

Έγινε η παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες»

Σε ένα λεύκωμα 540 σελίδων, που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, ξεδιπλώνονται τα 128 χρόνια ιστορίας του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης. Το φωτογραφικό λεύκωμα «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης: 1890 Μνήμες» του Βαγγέλη Χατζατουριάν από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, καταγράφει την ιστορική διαδρομή του συλλόγου από την ίδρυσή του το 1890 στη Σμύρνη μέχρι την αναγέννησή του στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Νέα Σμύρνη, μετά την Καταστροφή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από διαφορετικούς χώρους, ανθρώπους του αθλητισμού, του πολιτισμού, των τεχνών και του πνεύματος, αλλά και πολιτικούς. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν, εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα, Βαγγέλη Χατζατουριάν, η ερμηνεύτρια, Αλκηστη Πρωτοψάλτη, πρώην αθλήτρια του Πανιωνίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Αρης Μισαηλίδης και ο εκδότης-δημοσιογράφος, Κώστας Παπαδάκος.

Το λεύκωμα 540 σελίδων, το οποίο συνοδεύεται από ωριαίο ντοκιμαντέρ, αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο όχι μόνο για την ιστορική διαδρομή του κυανέρυθρου συλλόγου, αλλά και για την ιστορική, αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη και μοναδική πλήρη έκδοση για τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης στην οποία αποτυπώνεται όλη η ιστορία του συλλόγου από την ίδρυσή του στη Σμύρνη και η διαδρομή του μέχρι να φθάσει στον τόπο που θεωρείται η φυσική συνέχεια της γενέτειράς του, τη Νέα Σμύρνη.

Η έκδοση πλαισιώνεται από μια πλούσια συλλογή σπάνιων, ανέκδοτων φωτογραφιών και εγγράφων που αποτυπώνουν τη διαδρομή του συλλόγου από την αρχή της δημιουργίας του. To ιστορικό λεύκωμα «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες» έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό που ενδιαφέρει όχι μόνο τους φιλάθλους ή όλους όσοι αγαπούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία, αλλά κάθε Έλληνα.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, Βαγγέλης Χατζατουριάν «στόχος μου ήταν να συγκεντρώσω τεκμηριωμένα σε έναν τόμο όλες εκείνες τις πολύτιμες ιστορικές στιγμές της διαδρομής του συλλόγου και να φωτίσω τα ονόματα όσων η προσφορά έχει παραγνωριστεί ή έχει σβηστεί από τη λήθη του χρόνου. Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφάσισα να καταγράψω την πορεία του Πανιωνίου από την Σμύρνη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα στη Νέα Σμύρνη, θέλοντας να διασώσω την ιστορική μνήμη και να καταγράψω πρόσωπα και γεγονότα όσο ακόμη βρίσκονται εν ζωή αρκετοί από τους πρωταγωνιστές.»

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 1890 στη Σμύρνη, ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς» και αποτελεί το αρχαιότερο εν ενεργεία σωματείο της χώρας. Ο σύλλογος, μέσα από την πολύπλευρη δράση του, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη ως και την Καταστροφή της Σμύρνης την οποία κατόρθωσε σταδιακά να ανακτήσει με την επάνοδό του στην Ελλάδα και τη Νέα Σμύρνη. Αφήνοντας πίσω του τη γη στην οποία γεννήθηκε, αναζήτησε μόνιμη εστία καταφέροντας σταδιακά να πρωτοπορήσει και να εξελιχθεί σε αθλητικό λίκνο της πόλης. Στη μακροχρόνια επιτυχημένη διαδρομή του, που αποτυπώνεται στο βιβλίο, κατόρθωσε να αναπτύξει πολλά διαφορετικά τμήματα, αναδεικνύοντας σημαντικούς αθλητές και αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση


Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάχος

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial